Volg ons ook op:

Lees hier onze ervaringen:


Tayari Safari - Wandelen met leeuwen


Omdat ik iets te vieren had en dat graag met mijn zoon wilde delen, zocht  ik een reis naar Zuidelijk Afrika. Het moest een safari reis worden, waar we dicht bij de natuur, wildlife en lokale bevolking zouden kunnen komen.

Na wat zoeken op internet, informatie van kennissen die al eens een safari in Afrika hadden gemaakt, kwam ik achter het adres van een klein Afrikaans safaribedrijfje onder de leiding van een Nederlander met jarenlange ervaring in het organiseren van avontuurlijke reizen door Afrika.

We besloten ons in te schrijven voor een 31 daagse rondreis door Zimbabwe, Botswana en Namibië, met start in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Ondanks de politieke onrust in Zimbabwe, zijn we toch gegaan. Verhalen zijn verhalen en wat wij hebben meegemaakt is het tegenovergestelde van de negatieve berichten die we voornamelijk via de nieuwsberichten krijgen voorgeschoteld. Wij ontmoetten vooral vriendelijke, behulpzame mensen, die blij zijn om weer toeristen te zien. Onderweg kwamen we wel veel (corrupte) politie tegen, die proberen om iets te vinden waarvoor ze je kunnen bekeuren. Uiteraard zonder bonnetje. Onze ervaren begeleider was daar goed op voorbereid en we zijn er met 40 dollar voor het niet vast hebben van de gordels achter in de Landcruiser en het niet bij de juiste plaatst stoppen bij een wegcontrole, vanaf gekomen. 

Ons eerste doel was om een bezoek te brengen aan Antilope Park, net iets buiten de stad Gweru. Na een rit van 240 km kwamen we aan bij deze gamefarm van meer dan 260 km2. Eerst nog een stuk van ongeveer 8 km slingeren over een zandpad door het heuvelachtige landschap komen we aan bij de poort van dit bijzondere Park. 

Prachtig aangelegde gazons, omsluiten het traditionele receptiegebouw met een palmbladeren dak. Op het park is ook een mooi ingericht restaurant en een gezellige bar met terras met uitzicht op de rivier die door het park stroomt. Op de zeer goed onderhouden campingplaatsen zijn makuti overdekkingen gemaakt met een vuurplaats met zitjes voor het kampvuur, een ruime tafel met banken, stromend water en elektra. 

Wij zochten een plekje onder de bomen met uitzicht op de rivier en dicht bij het zwembad.

De tenten stonden maar net of we kregen bezoek van Alex, een blanke Zimbabwaan die de gasten begeleidt bij de keus van de activiteiten waaraan je als gast in dit park kunt deelnemen:

-       Wandelen met de leeuwen

-       Voederen van de bijna volwassen leeuwen

-       Rijden op de rug van een van de olifanten.

-       Vogels spotten.

-       Paardrijden tussen de wilde dieren in het park 

Onze keus was snel gemaakt, wij kozen onder andere voor het wandelen met de leeuwen! Op de afgesproken tijd kwam Alex en bracht ons naar het gedeelte van het Park, waar de leeuwen verblijven. De begeleider van de leeuwen en zijn drie hulpen waren al aanwezig. We kregen instructies hoe wij ons dienden te gedragen tijdens de wandeling met deze bijna volwassen Leeuwen. Wij kregen ook een lange stok, niet om de leeuwen mee te slaan, maar om te wijzen en zo de leeuwen op veilige afstand te houden. 

De leeuwen werden uitgelaten, maar waren ook uitgelaten! Ze speelden en klauwden naar elkaar, namen geen notie van ons en we liepen een route die ons bracht naar een open veld met zebra’s en antilopen. De leeuwen vaak vooruit, soms gingen ze liggen en rolden al grommend  en speels over elkaar heen. Bij een behoorlijke boom, klommen ze erin, wij eronder en de begeleiders foto’s maken. De adrenaline giert door je lijf en de angst die je in het begin hebt, het zijn tenslotte wilde dieren, ebde geleidelijk weg. 

De wandeling duurde een uur, heuvel op heuvel af, door de open savanne en dan plotseling staan we redelijk dicht bij een groep zebra's en antilopen. De leeuwen reageren direct, want het jacht instinct is er wel, maar de lessen van moeder leeuw zijn er niet geweest en daarom weten ze nog niet goed hoe te jagen. Wel kon je duidelijk zien dat ze de oren spitsten, door de poten zakten en in een sluip beweging overgaan. De zebra's en antilopen hadden ons en de jonge leeuwen snel door en zij het zekere voor het onzekere en verplaatsten zich snel. 

Deze bijna volwassen leeuwen konden nog enkele maanden met gasten uitgelaten worden. Daarna, komen ze in een zeer ruime omheining met andere leeuwen die hen voor zijn gegaan in de wandel fase. Hier heerst de wet van de sterkste en dat zie je vooral tijdens het voeren van deze wilde Leeuwen. De inhoud van een buik van een zebra,  het meest lekkere voor een leeuw, stond deze namiddag op het menu. Wij stonden achter het hoge, veilige hek, met de camera’s klaar om het spektakel dat ging komen vast te leggen. Het tussenhek werd geopend en acht leeuwen renden, sprongen en doken op de ingewanden. Vijf leeuwen pakten een stuk en liepen er snel mee weg, om op een rustige plek hun prooi te verorberen. Toen kwam de meeste dominante leeuw, vergezeld met  twee andere leeuwen, die zich op de rest van de berg ingewanden stortten. De andere leeuwen kwamen er niet meer bij, want dan werden ze getrakteerd op een haal van een van de voorpoten van de meest dominante leeuw, groot als een ontbijtbord en nagels als 5 cm lange haken.

Op een andere dag tijdens deze zeer avontuurlijke rond reis heb ik mij op een goed verscholen cheeta  farm het zout van het zweet van mijn lichaam laten likken door een van de drie ‘huis’ cheeta’s, nog zo’n fantastische ervaring.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>
Wandelen met leeuwen

Tayari Safari - Afrika van dichtbij