Tayari Safari - Beklimming van de Mount Kilimanjaro, het 'dak van Afrika'

Het beklimmen van de hoogste berg van Afrika, Mount Kilimanjaro is voor veel liefhebbers van de bergsport een droom en met Tayari Safari is die droom heel goed te verwezenlijken. De Kilimanjaro met een hoogte van 5895 meter wordt ook wel ‘het dak van Afrika’ genoemd. Het is niet alleen de hoogste berg van Afrika, maar ook een van de relatief makkelijkst te bereiken hoge toppen in de wereld. De meeste deelnemers bereiken de top met alleen een wandelstok, noodzakelijke beschermende kleding en flink portie doorzettingsvermogen. Diegenen die Uhuru Peak (de hoogste top) bereiken, worden beloond met een klimcertificaat.

De altijd besneeuwde top van de Kilimanjaro torent ver boven het noordelijke land en de bergen van Tanzania uit. Het landschap is betoverend mooi en heel gevarieerd. Op de lagere hellingen bevinden zich  voornamelijk bananen, koffie en maisplantages, die in de levensbehoefte van de lokale bevolking voorzien. Eenmaal binnen het Nationale Park verandert het landschap, dichte begroeide regenwouden gaan over in maanlandschappen met een hele speciale plantengroei van reuze cactussen en lobelia’s. Dichter bij de top wordt het landschap steeds ruiger en wordt het gedomineerd door rotsen, sneeuw en ijs.

Er zijn drie routes om de top te bereiken, de ‘Marangu’ route, de ‘Machame’ route en de ‘Lemosho’ route. Er zijn nog meer routes, maar dit zijn de drie meest gebruikelijke routes. Er is nog een route, de ‘Mweke’ route, maar die wordt uitsluitend gebruikt om af te dalen.

Tayari Safari biedt twee routes aan die worden gecombineerd met een 5-daagse safari rondreis:

  • de Marangu route (6-daagse): de meest toeristische, de kortste en de meest voordelige route. In 5 dagen kunt je de top langs de oostelijke kant bereiken en het is de enige route waarbij er in hutten wordt overnacht met bedden en matrassen.
  • De Lemosho route (9-daagse): de langste route, maar ook mooiste en waarbij je de meeste kans hebt om wilde dieren tegen te komen zoals colobusapen, zebra’s, impala’s, giraffen en zelfs buffels en olifanten. Daarom word je tijdens deze beklimming via de westelijke flank van de Kilimanjaro, een dag begeleidt door een gewapende ranger. Tijdens deze beklimming wordt er overnacht in tenten.

Aankomst en accommodatie
Het tijdstip van vertrek is afhankelijk van de aankomst. Tayari Safari biedt ook een eerste overnachting aan in een comfortabel hotel in Moshi. Bij aankomst op het vliegveld van Kilimanjaro word je opgehaald en naar het hotel in Moshi. De volgende dag worden de deelnemers weer opgehaald voor de transfer naar de start van de tocht. Mocht je echter al in Tanzania zijn, dan wordt er een plaats afgesproken waar je opgehaald wordt om te starten met de beklimming.

All inclusive Kilimanjaro klimpakket
Tijdens de beklimming worden alle maaltijden verzorgd, bestaande uit een uitgebreid ontbijt (brood, eitje, honing, jam, worstjes, thee, koffie en water), lunchbox (sandwiches, bananen, komkommer, wortels, ei, kip) en een avondmaaltijd (soep, pasta/aardappels/rijst, salade/groente, kip/ vlees en een toetje). Er gaat een team van dragers mee (aantal afhankelijk van de grootte van de groep), die alle spullen meenemen. Zelf loop je met alleen een dag rugzakje voor de spullen die je onderweg nodig hebt en water.

Beste periode om de Kilimanjaro te beklimmen
In principe kun je het hele jaar door de Kilimanjaro gaan beklimmen, maar in bepaalde maanden is de kans op minder weer aanwezig en dat kan een behoorlijke invloed hebben op het verloop van de klimexpeditie naar de hoogste bergtop van Afrika. Januari, februari, juni, juli, augustus, september en oktober zijn de beste maanden om de Kilimanjaro te gaan beklimmen. In maart, november en december is er meer kans op regen en in april en mei is het regenseizoen in Tanzania en kan het daardoor ook nog eens flink koud zijn. Die 2 maanden raden wij niet aan om de uitdaging aan te gaan!

Hoogteziekte
Waarom sommige mensen wél, en andere mensen geen hoogteziekte krijgen, is niet duidelijk. Leeftijd, conditie of sekse lijken geen factoren van belang te zijn. De belangrijkste tips die wij kunnen geven ter voorkoming van hoogteziekte zijn:

  • Drink zoveel mogelijk water: minstens 2 liter per dag
  • Loop zodanig dat je nooit buiten adem raakt. Neem genoeg pauzes onderweg, want er is tijd genoeg. Alleen tijdens de laatste klim zal de gids proberen één tempo aan te houden en de groep bij elkaar te houden
  • Op grote hoogte heb je minder weinig trek in eten, maar zorg ervoor dat je toch voldoende eet

Gezondheid en conditie
Wij gaan ervan uit dat iedere deelnemer de beklimming begint met een goede gezondheid en een goede lichamelijke conditie. Gebruikt u speciale medicijnen, laat het ons weten. Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld.
Het bereiken van ‘het Dak van Afrika’ is een ervaring die je altijd bij zal blijven en iedereen met een goede conditie, het liefst met enige bergervaring, kan met behulp van een ervaren gids en een team van dragers, de besneeuwde top bereiken.

 

 

 

 

Home | Contact | +31 (0)70 21 52 663 | [email protected] | Nieuwsbrief | Links| FAQ