Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is het oudste en grootste wild- en natuurreservaat in Afrika. Het gebied beslaat meer dan 50.000 km² en bestaat uit dichte bossen, rivieren, meren, moerassen en open velden. Dit reservaat is drie keer zo groot als de Serengeti en je vindt hier de grootste populaties aan wilde dieren. Het toegankelijke gebied is zo enorm uitgestrekt, dat je er minstens een aantal lange dagen met vele uren doorheen moet rijden om de mooiste plekken en wilde dieren te zien.

Het noorden van de Selous grenst aan Mikumi en de Udzungwa mountains en het zuiden van Selous is gekoppeld aan een doorgang naar het Niassa Game Reserve in Mozambique.

De Rufiji rivier voorziet het noordelijke deel van dit enorme gebied van water. De rivier heeft midden in het park 5 meren gevormd. Dit is ook het meest populaire gamedrive gebied. Hier bevinden zich de meeste dieren, waaronder een aantal grote groepen leeuwen.

Dankzij het open terrein zijn de leeuwen in dit gebied bijna altijd te vinden en is dit een van de meest succesvolle plekken voor het spotten van een ‘kill’. In het gedeelte ten zuiden van de rivier liggen zes kleinschalige kampen, die gamedrives, wandel- en bootsafari's aanbieden.

Verweldigende flora en fauna

Het Selous park biedt een groot aantal soorten wilde dieren en een enorme variatie in flora. Er zijn meer dan 350 vogelsoorten en 2000 verschillende plantensoorten. In dit enorm grote reservaat komen o.a. de volgende wilde dieren voor: olifanten, neushoorns, buffels, krokodillen, nijlpaarden, wildebeesten (gnoes), hartebeesten, kudu’s, sabelantilopen, elanden, waterbokken, wrattenzwijnen, zebra’s en giraffen. De kans erg groot om leeuwen, luipaarden, hyena’s en de zelzame wilde honden te zien.

Beste seizoen voor safari’s in de Selous

Het beste kun je de Selous bezoeken in de droge tijd. De droogste periode van de Selous is van juni tot en met november en dat is dan ook absoluut de beste tijd voor deelnemen aan game drives. Vooral langs de rivieren zijn de olifanten en andere (roof)dieren dan beter te zien. Ook december tot februari is nog steeds een goede tijd om safari’s te ondernemen, alhoewel het er dan wel erg warm en vochtig kan zijn. Het natte seizoen in de Selous is van januari tot en met april en dat is een schitterende tijd om te genieten van de honderden diverse soorten vogels en een weelderige natuur. In de natte periode worden veel wegen onberijdbaar door de zware regens. Maart tot en met mei is de natste periode en dan zijn de toch al schaars aanwezige lodges en resorts meestal gesloten.

  • 3-daagse safari rondreis ‘Selous’
  • 7-daagse safari rondreis ‘Selous Game Reserve’
  • 10-daagse safari rondreis ‘Mikumi – Selous & Zanzibar’