FAQ

Vaak gestelde vragen door deelnemers en antwoorden van Tayari Safari

Paspoort/verklaring ouders
Paspoort: Voor een reis naar Tanzania heeft u een geldig paspoort nodig. Uw paspoort moet bij aanvraag van het visum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Ook kinderen hebben een eigen paspoort nodig!

Verklaring ouders: Indien u als eenouder met uw kind(eren) naar Tanzania reist, dan heeft u een verklaring nodig van beide ouders. Dit is met name van belang, indien uw kind de achternaam heeft van de ouder die niet meegaat.
U kunt een formulier aanvragen bij het consulaat van Tanzania in Nederland.

Heb ik een visum nodig voor Tanzania?
Als je over de Nederlandse of Belgische nationaliteit beschikt, heb je voor deze reis een visum voor nodig. Deze hoef je echter niet van te voren aan te vragen, maar ontvang op het vliegveld van de douane na betaling van $ 50,- per persoon. Zorg er dus voor dat je een biljet van $ 50,- per persoon bij je hebt. Zorg er dus voor dat je een biljet van $ 50,- per persoon bij je hebt (er worden geen euro’s geaccepteerd en de dollarbiljetten moeten jonger zijn dan 2006). Let op! Bijzonderheden paspoort: uw paspoort dient na vertrek uit Tanzania nog minimaal een half jaar geldig te zijn.

Welke valuta kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
Het beste kun je gewoon je pinpas meenemen en/of creditcard (mastercard/visa) met pinnummer. Ter plaatse betaal je dan in de lokale valuta. Pinnen lukt niet altijd, creditcard geeft meer zekerheid.

Hoe kan ik het beste mijn bagage meenemen?
U kunt uw bagage het beste in weekendtassen meenemen tijdens de safari’s. U kunt eventueel overbodige spullen achterlaten in Ndege backpackers lodge als u op safari gaat en daarna weer terug komt in Dar es Salaam.

Eten en drinken
Bijna alle reizen zijn op basis van volpension. Onbijt wordt verzorgd, het lunchpakket maakt u zelf en het diner wordt ’s avonds weer verzorgd. Wij raden aan om tijdens de gamedrives iets van sultana’s of muesli repen o.i.d. mee te nemen voor onderweg.

Is het gevaarlijk om te kamperen tussen wild in Tanzania?
Dieren zoeken mensen in principe niet op en een tentdoek is voor een wild dier hetzelfde als een muur. Bovendien kamperen we meestal in afgesloten camping resorts. Wel is het belangrijk om de adviezen van de reisbegeleider op te volgen.

Waarom wordt er ook tijdens de hotelreizen in de Serengeti en Ngorogoro gekampeerd?
Dat is een bewuste keuze van Tayari Safari. We kamperen in het hart van de Serengeti, waar over het algemeen veel katachtigen zitten. Door te kamperen hebben we de maximale tijd om dieren te zoeken tijdens de safari. Bovendien is gebleken dat het merendeel van onze reizigers die een hotelreis kiezen, het heel leuk vinden om in een paar dagen te kamperen om zo een safari ervaring aan de reis toe te voegen.

Welke kleding kan ik het beste meenemen naar Tanzania?
Over het algemeen zijn in totaal 2 lange broeken, korte broeken, een warme sweater voor een enkele keer ‘s avonds, een simpel regenjasje/windjack en dan de gebruikelijke T-shirtjes, ondergoed en badkleding voldoende. Overweeg ook een hoed en of een hoofdband (tegen zon en wind) mee te nemen. Ga je ook naar Zanzibar, vergeet dan vooral je zwemkleding niet en als je overweegt te gaan snorkelen, neem dan vooral je eigen snorkeluitrusting mee!

Welk schoeisel moet ik meenemen naar Tanzania?
Handig is om outdoor slippers mee te nemen. Voor dichte schoenen zijn bergschoenen mogelijk, maar dat is niet echt nodig. Sportschoenen of wandelschoenen met een goed profiel zijn prima.

Kan ik duiken of snorkelen in Tanzania?
Zowel bij de kleinere eilanden voor de kust van Dar Es salaam en natuurlijk op Zanzibar zijn diverse duik- en snorkelmogelijkheden. Je kunt vanuit Stonetown excursies maken waarbij de mogelijkheid is om te snorkelen, maar er zijn ook duikscholen op de strandlocatie Nungwi aanwezig die snorkel- en duiktrips verzorgen.

Elektriciteit Tanzania: zijn er oplaadpunten voor apparatuur en batterijen?
In de auto’s van Tayari Safari is 220 volt aanwezig om telefoons op te laden. Ook bij de recepties van de hotels of kampeerplaatsen zijn er contactdozen waar je apparatuur kunt opladen.

Heb ik een muskietennet nodig in Tanzania?
Tijdens de kampeer reizen van Tayari Safari overnacht je in tenten. Een muskietennet is dan niet nodig, omdat de tent als muskietennet fungeert, mits je de tent goed gesloten houdt. In de hotels zijn muskietennetten aanwezig als het nodig is. Voor het geval er ergens een gat in zit, kun je wellicht plakband of iets dergelijks meenemen om het af te dichten. Uiteraard kan er bij de receptie navraag gedaan worden of er in dat geval misschien nog een ander muskietennet op voorraad is. Neem in ieder geval ook anti muggencrème (met een hoge factor deet) en after bite mee.

Heb ik inentingen nodig voor Tanzania?
Ja, voor de reizen naar Tanzania zijn inentingen tegen de belangrijkste ziekten noodzakelijk. Wij zijn niet medisch geschoold en mogen daarom hierover geen advies geven. Wij raden onze deelnemers aan om minimaal 6 weken voor vertrek contact op te nemen met de plaatselijke GGD, waar je alle advies en inentingen kunt krijgen. Wil je Malaria tabletten slikken dan kun je deze ook via de GGD kopen, maar je kunt zo ook ter plaatse aanschaffen voor (veel) lagere prijzen als in Nederland.

Kan ik (mobiel) bellen, internetten of is er wifi aanwezig?
Je mobiele telefoon heeft een redelijk bereik, behalve in de nationale parken en in de kleinere afgelegen plaatsen. In de grotere steden is het bereik meestal goed (voor de zekerheid kun je dit het beste navragen bij je eigen provider of op hun website kijken). In de grotere plaatsen kan je vaak internationaal bellen en internetten, maar de verbinding en snelheid is niet altijd even goed. Wifi is nog niet veel aanwezig. Op de Ndege Backpackers lodge bij Dar es Salaam is wifi aanwezig. Ook kun je internetkaarten aanschaffen voor voordelige tarieven.

Zijn de reizen van Tayari Safari door Tanzania ook geschikt voor kinderen?
Alle reizen van Tayari Safari kunnen in principe ondernomen worden door families met kinderen. In de schoolvakanties heeft Tayari Safari zelfs speciale reizen ontwikkeld waarbij meer aandacht wordt besteed aan kinderen en cultuur. Zo brengen wij de kinderen van onze deelnemers graag in contact met de lokale kinderen, iets dat door onze deelnemers zeer gewaardeerd wordt. Voor de zomervakantie editie kijk vooral op de reis ‘Familie Safari’. Mocht je hier toch nog vragen over hebben, bel ons dan gerust op voor extra uitleg en advies.

Wat is de beste periode om wilde dieren te zien in de wildparken van Tanzania?
Je komt in alle Nationale Parken van Tanzania het hele jaar door enorm veel verschillende wilde dieren tegen, vaak in grote aantallen. Kuddes olifanten, giraffen, tientallen verschillende antilopensoorten, nijlpaarden, buffels, zebra’s, gnoes (wilde beast), bavianen en spectaculaire vogels zoals maraboes, gieren, roofvogels en honderden andere soorten vogels en dieren kom je hoe dan ook tegen. Je zult ook zeker roofdieren tegenkomen. Je hebt een goede kans op leeuwen en gevlekte hyena’s en met een beetje geluk kom je luipaarden of cheeta’s tegen. Sommige dieren zijn aanzienlijk zeldzamer, zoals neushoorns en wilde honden of bepaalde nachtdieren. Om deze te zien zul je tijdens je rondreis een beetje geluk moeten hebben. Vogelliefhebbers worden rijk bedeeld, want meer dan duizend verschillende kleurrijke soorten komen voor in Tanzania.

Wanneer vindt de grote trek van de wildebeesten plaats in Tanzania?
De grote trek neemt bijna een heel jaar in beslag. In het begin van het jaar verblijven de wildebeesten (gnoes) een tijd in het zuidoosten van de uitgestrekte Serengeti savanne (Ndutu vlakte), waar ze allen tegelijkertijd hun jongen krijgen. In maart/april/mei, gaat de grote trek van start en lopen honderdduizenden gnoes en zebra’s richting het noorden. De kuddes zijn dan vaak te vinden in de omgeving van de centraal gelegen Seronera vallei of aan de westkant van het wildreservaat de Serengeti. Vanaf juni tot en met augustus/september steken de gnoes western corridor, de groumetti rivier over, in november zijn ze gedurende een maand in de Masia Mara in Kenia. Een reis naar Oost Afrika plannen, specifiek tijdens de grote trek, is lastig, want het is immers één van de grootste wereldwonderen. Wanneer de dieren ergens zijn is moeilijk te zeggen. Een reis specifiek daarop plannen kan daarom teleurstellingen geven. We kunnen je wel garanderen dat je heel veel bijzondere wilde dieren gaat zien! Veel reizigers willen graag iets zien van de grote trek, één van de meest spectaculaire gebeurtenissen in het dierenrijk, waarbij grote kuddes wildebeesten (gnoes), zebra’s en nog enkele antilopensoorten op weg zijn naar steeds nieuwe groene weidegronden op de ‘oneindige’ hoogvlaktes van de Serengeti en Masai Mara. Het gebied waarin deze beesten rondtrekken is zo groot als Nederland, dus we kunnen geen garantie geven dat we de migratie tegenkomen. Wel is het zo dat de Serengeti en de Masai Mara tot de meest dierenrijke plekken ter wereld behoren, ook als de migratie er niet is. Tal van diersoorten migreren helemaal niet of op een andere manier, zoals heel veel achterblijvende zebra’s, buffels, olifanten, giraffen en tal van gazellen en antilopen. Ook de leeuwen, luipaarden en cheeta’s migreren niet. Daarom is het eigenlijk altijd een uitstekende tijd om de diverse Nationale parken te bezoeken.

Is het aan te raden om een verrekijker mee te nemen?
Het is zeker raadzaam om een verrekijker mee te nemen. Vaak heb je hele mooie dieren op een grote afstand, die je niet makkelijk met het blote oog kunt zien.

Kun je overal in Tanzania pinnen?
Het is mogelijk om zowel in grote steden zoals Dar es Salaam en Arusha als in kleinere plaatsen te pinnen en zeer zeker met de creditcard met het mastercard/visa teken. Op Zanzibar is het ook mogelijk om te pinnen. We adviseren je om in ieder geval 50 USD per persoon mee te nemen voor het visum, te betalen bij douane op vliegveld (geen foto nodig).