Zanzibar

Zanzibar archipel

Zanzibar eilanden - Zanzibar - Mafia - Pemba; exotische 'Kruideneilanden'

De eilanden van het kruid, waartoe Zanzibar behoort liggen ongeveer 25-50 km ten oosten van de kust van Tanzania in de Indische Oceaan. Enigszins verwarrend, is Zanzibar zowel de naam van het belangrijkste eiland - het eiland Unguja voor Zanzibar locals - en van de eilandgroep (archipel) die Mafia, Pemba en een aantal verder liggende eilandjes omvat.

Witte zandstranden, koraalriffen en meer…

Het eiland Zanzibar is beroemd dankzij de prachtige witte zandstranden met wuivende palmbomen, de koraalriffen met fantastische snorkel- en duikmogelijkheden en Stonetown, het oude historische centrum van de hoofdstad welke is bedekt onder Arabische invloeden en is aangewezen als plaats op de lijst van het werelderfgoed. Mafia is een perfecte ''ontsnapping'' voor serieuze duikers, vis enthousiastelingen en voor diegene die gewoon met de voeten omhoog willen ontspannen.
Pemba is minst het ontwikkeld van de belangrijkste eilanden in termen van toerisme, maar biedt enkele van de beste duikplekken van de eilandengroep en ter wereld aan.

Wetenswaardigheden over de Zanzibar archipel

  • Zanzibar maakt deel uit van de republiek Tanzania, ontstaan in de jaren '60 uit twee Britse kolonies, Tanganyika en Zanzibar. Zanzibar heeft een grote mate van zelfbestuur en kiest zijn eigen president. De president van Zanzibar is tevens vicepresident van Tanzania.
  • De Zanzibar eilanden liggen op 25-50 km ten oosten van de kust van Tanzania in de Indische Oceaan, ter hoogte van Dar Es Salaam.
  • De Zanzibar eilanden; Zanzibar (Unguja), Pemba en Mafia worden ook wel ''Eilanden van het Kruid'' genoemd, wegens de grootschalige productie van kruidnagels, nootmuskaat, kaneel en andere kruiden - alleen al Pemba  zijn meer dan 3 miljoen kruidnagelbomen.
  • Door de eeuwen heen hebben verschillende culturen hun invloed gehad op Zanzibar en ervoor gezorgd dat Zanzibar geworden is tot wat het nu is. Sumeriërs, Assyriërs, Egyptenaren, Phonecians, Indiërs, Chinezen, Perzen, Portugezen, Arabieren, Nederlanders en Britten hebben zich hier ooit gevestigd en de lokale cultuur beïnvloed.

Safari & Zanzibar

Het eiland Zanzibar ligt op ongeveer 50 km uit de oostkust van Tanzania in de Indische oceaan, is 100 km lang en 32 km breed. Zanzibar is niet alleen een prachtige bestemming voor een exotische strandvakantie, maar is ook een perfecte bestemming om te combineren met een avontuurlijke safari in Tanzania.

Wil je na een intensieve safari rondreis even helemaal ontspannen op een tropisch eiland met de mooiste witte zandstranden, een kristalheldere zee en leuke bezienswaardigheden? Tayari Safari biedt een interessante verlenging aan met verblijf in diverse accommodaties van eenvoudig tot luxe.

Stone Town

De hoofdstad van Zanzibar is Stone Town, een sfeervol en bruisend stadje met veel historische betekenis. Het onder Arabische invloeden geïnspireerde oude centrum is zeer de moeite waard om een paar dagen in door te brengen, voordat je naar een van de witte zandstranden gaat.

Excursies & activiteiten

Overal op het eiland worden diverse excursies aangeboden. Hieronder een opsomming en beschrijving van de meest populaire:

Kruidenexcursie - Spice tour
Tijdens de slavernij bracht de Sultan van Oman diverse specerijen zoals kruidnagels, nootmuskaat, kaneel, peper, vanille, gember en vele andere kruiden naar Zanzibar. Sinds de afschaffing van de slavenhandel  werd de productie van deze specerijen, koffie, thee en diverse vruchten een belangrijke inkomstenbron van dit exotische eiland. De spice tour gaat o.a. langs het huis van Dr. Livingstone en de ruïnes bij het Maruhubi Paleis. Het hoofddoel is het Kizimbani gebied waar vele specerijen groeien. Hier krijgen deelnemers een rondleiding en uitleg, zie en proef je vele tropische vruchten zoals ‘jack fruits’, ‘bread fruits’, ‘karambola’, ananas, lychees en meer. Tijdens de spice tour wordt duidelijk waarom Zanzibar ook wel het kruideneiland wordt genoemd!

Snorkelexcursies
Het heldere blauwe water van de Indische Oceaan maken van Zanzibar een perfecte locatie om te snorkelen en om uit te rusten na een indrukwekkende safari of zware bergbeklimming. Het mooist is om met een boot naar de riffen te varen waar je prima kunt snorkelen. Vanuit alle accommodaties op Zanzibar kun je prachtige snorkeltrips maken. Tip! Als je van plan bent om te gaan snorkelen, neem dan je eigen snorkeluitrusting mee.

Zwemmen tussen de dolfijnen
Dolfijnen worden vaak in de zee rondom Zanzibar gespot, maar in de buurt van het zuidwesten van Zanzibar maak je de grootste kans om dolfijnen tegen te komen en om met ze te kunnen zwemmen. De beste tijdstippen voor “ontmoetingen” met een dolfijn zijn tijdens de eb en vloed periodes. Op diverse plaatsen worden excursies aangeboden waarbij je met een traditionele zeilboot naar de beste plekken wordt gebracht om met de dolfijnen te kunnen zwemmen. Zwemmen met dolfijnen doe je het beste in een snorkeluitrusting die je op veel plekken kunt verkrijgen. Tip! Heb je een eigen snorkeluitrusting neem deze dan mee.

Stone Town
Stone Town is gemaakt van het koraalsteen van Zanzibar. Tijdens een rondleiding door deze historische ‘Arabische’ stad met zijn smalle steegjes en kronkelende straatjes maak je een reis in het verleden. Ooit was dit het centrum van de slavenhandel en nu een bruisend en sfeervol toeristische trekpleister, waar de geur van diverse kruiden je neus doet prikkelen. Als je bij tayari Safari een verlenging Zanzibar boekt, dan krijg je een gratis rondleiding door de oude stad. De twee uur durende begeleide Citytour brengt je terug in de tijd en al wandelend ontdek je de authentieke Arabische gebouwen en kleurrijke straatjes. Geniet en fotografeer!

Jozani Nationaal Park & red colobus apen
Op 35 km ten zuidoosten van Stone Town ligt een oerbos van 1000 hectare groot, dat het leefgebied is van de bijzondere ‘red colobus’ apen. Het is een van de zeldzaamste apen en bedreigde diersoorten op onze planeet. In dit tropische woud leven er nog zo’n 3500 en als je geluk hebt, dan kun je ze van heel dichtbij zien en zelfs aaien. In dit woud komen ook nog andere apen zoals de blue Sykes monkey, luipaarden en antilopen voor.

Nungwi beach
Nungwi beach heeft prachtige witte zandstranden en een azuurblauwe zee waar je heerlijk kunt zwemmen en snorkelen. Ook bevindt zich hier een schilpaddenpark, met reuzenschilpadden dat een bezoek zeker de moeite waard is.